Over Archie

Archie is in 1992 opgericht door Jacques Minten en is sindsdien gevestigd in het centrum van Amsterdam.
Van 1997 tot 2007 heeft Richard van den Berg hier het vak geleerd en hij is na 10 jaar elders ervaring op te doen weer terug gekomen in 2017 om mede eigenaar te worden.

Door onze jarenlange ervaring met oude- en nieuwe metaaltechnieken, onze opleiding en ons uitgebreide machinepark kunnen we een grote verscheidenheid aan werk aan. Wij beschikken naast alle lasapparaten en slijp- en buigmachines ook over een grote plaatschaar, kantbank, freesbank en een draaibank.

Door nauwe samenwerking met de  bij ons in het pand zittende bedrijven Verboom Product Ontwikkeling (product engineer) ,  en  RW-AD  (architectuur en stedenbouwkundig bureau) hebben we ons werkgebied kunnen uitbreiden naar een allround bedrijf op het gebied van interieur en design.

Archie heeft zowel de engineering als de productie zelf in huis. Hierdoor leveren wij perfect maatwerk en unieke series, en zijn wij in staat klant specifieke wensen snel op te nemen. Ambacht en hightech engineering gaat bij ons als vanzelfsprekend samen wat een breed spectrum aan mogelijkheden biedt.

We maken een veelheid aan producten van staal, roestvast, aluminium, messing enz. Bijvoorbeeld tafelonderstellen, kledingrekken, lampen, hekken, leuningen, onderdelen voor keukens en badkamers, kunstvoorwerpen, als ook klein serie werk.
Wij doen dit werk voor zowel particulieren, architecten en vormgevers en de meubelindustrie.

Onze aanpak is door de jaren heen niet veranderd, u kunt nog steeds met grote en kleine klussen bij ons terecht. Wij zullen dan met u overleggen wat de beste manier is om van idee naar product te komen en u een eerlijke offerte geven.

In alles wat we maken kunt u liefde voor het detail terugvinden, op de pagina projecten vindt u een aantal aansprekende producten die door ons zijn gerealiseerd. 

 

U bent van harte welkom

Met vriendelijke groet,

Jacques & Richard

Wat klanten over ons zeggen

Charles Slot,  Architect 

Zo’n 20 jaar geleden overleed onverwacht Max Peeper, de smid met wie ik veel samenwerkte. Kort daarna hoorde ik de namen Jacques en Archie, die samen de smidse bleken te vormen die zich nota bene vlakbij mijn kantoor had gevestigd. Ik was de donkere chaotische werkplaats van Max gewend. Bij Archie was het een andere wereld: of je een groot, licht en schoon laboratorium binnenstapte! Dat was de uiterlijke kant. De rest is: enorm vakmanschap, een groot vermogen om mee te denken, bereidheid om te experimenteren en bovendien geïnteresseerde hartelijkheid. Als ik met een ontwerp bezig ben voor het betere staalwerk denk ik aan Jacques, Archie. Hij maakt het mogelijk vrijer te ontwerpen, vaak grensverleggend, want als je je plannen met hem doorneemt is hij in staat als een soort menselijke MRI-scanner ieder detail in zich op te nemen en waar nodig van commentaar te voorzien. Met Archie, met Jacques, kom ik er altijd (beter) uit en dat ervaar ik uiteraard als een meerwaarde. Samen hebben we grote, gecompliceerde constructies gerealiseerd, maar hij haalt zijn neus niet op voor ophangbeugeltje dat ik heb bedacht voor een glasplaat.

Onze samenwerking duurt nu ruim 20 jaar, met een diep vertrouwen en plezier in elkaars kunnen, zonder ooit een conflict over wat dan ook. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen!

 

Philip Coppenhagen, interieur architect
Met Jacques werk ik heel graag samen, omdat hij mijn werk beter maakt. Ik ben zo goed als de gene die het uitvoert en dat maakt Jacques waar.
Het liefst loop ik 3x per dag binnen om ideeën uit te wisselen, staal te voelen en te zien wat voor geweldige mooie dingen ze maken.
Waar een andere smid zegt “als het niet klopt lossen we het op” hoeft Jacques niks te zeggen, het klopt gewoon en nog beter dan ik zelf zou kunnen verzinnen, een echte vakman.

 

Archie metaal, gevestigd in hartje Amsterdam is een betrouwbaar adres voor alles wat in staal wordt ontworpen en gemaakt moet worden.
In de afgelopen vijftien jaar hebben we samen gewerkt aan de ontwikkeling en productie van metalen tafels, verschillende bijzondere lichtarmaturen, en last but not least, aan de restauratie van een aantal lampen uit een modern rijksmonument. Hierbij is de oorspronkelijke vorm en uitstraling hersteld waarbij moderne verlichtingstechniek is ingepast.

Of het gaat om eenvoudige werkstukken of het ontwikkelen van bijzondere items, Richard en Jacques leveren naast vakmanschap ook altijd een toegevoegde waarde door mee te denken over het ontwerp en de mogelijkheden van realisatie van het eindproduct. Het is een waar genoegen om met deze heren aan projecten te werken en zeker te zijn van de kwaliteit van het uiteindelijke product.

 

Stijn van Woerkom, Goodspace Interior Design

Ik laat geregeld metaalwerken maken door Jacques. Ik heb een ontwerpbureau en het komt geregeld voor
dat Jacques met een betere, meestal eenvoudigere, oplossing komt voor mijn vraagstuk. Ik gebruik zijn
ervaring om de details van mijn werk te verfijnen. Dat maakt het een prettige samenwerking.
De prijs die ik er voor moet betalen staat in verhouding voor de goede kwaliteit die hij en zijn team levert.
 

Dorry van Dijk‚ÄźHaenen, interieurarchitect
Zo’n 20 jaar geleden stapte ik voor het eerst de werkplaats in de Nieuwe Uilenburgerstraat binnen, of Jaques een door mij ontworpen logo voor een kapsalon kon maken. ‘Tekst en vorm graag in onbewerkt stafstaal en perspex……. ‘ om vrijhangend in de etalage te hangen.
Nu 20 jaar later maakt Archie nog steeds bijna al mijn (meubel) ontwerpen. Of het nu klein is of groot; een detail, een belpaat, verrijdbaar meubel ,een pui of trap en welke vorm dan ook, ‘ dat kan niet….’ komt niet in het woordenboek van Jacques voor. Gelukkig maar want dat en het constructief meedenken naar oplossingen om een ontwerp of idee te realiseren maakt het zo prettig om samen te werken. Als iets niet standaard voorhanden is om een werk te realiseren dan wordt eerst het benodigde element gemaakt om uiteindelijk toch te kunnen maken wat er bedacht is.
Niet alleen het vakmanschap, de kennis en ervaring van Archie maar zeker ook dat elk ‘product‘ tot in detail wordt afgewerkt en met veel aandacht wordt gemaakt in combinatie met de mens Jacques is de basis van onze jarenlange prettige samenwerking en heeft heel wat mooie producten opgeleverd.

 

Graham Rowe, product designer (AUS)

‘I’m still winning projects by showing photo’s of your work. A wonderfull period of creativity.’